Rakovinotvorné bakteriálne odumieranie stromov u kôstkovín sa nazýva tiež Apoplexia – alebo mŕtvica marhúľ.  Môžeme sa stretnúť aj s pomenovaním náhle vädnutie broskýň,  mŕtvica stromov, alebo glejotok.

Ako sa zbaviť bakteriálnej rakoviny odumierania stromov pomocou prírodných techník?

Biele baktérie sa najčastejšie vyskytujú na čerešniach a slivkách, ale môžu napádať aj marhule, broskyne a mnoho ďalších druhov kôstkového ovocia. Ak spozorujeme na kmeni alebo konárikoch vytekajúcu medovú glejovú hmotu podobnú jantáru, môžeme s určitosťou potvrdiť, že strom je napadnutý touto  baktériou.

Keď stromy začínajú na jar aktívne rásť, pozorujeme z týchto poranených oblastí  vytekať kyslú voňavú hmotu vo farbe medu. Táto hmota neskôr stmavne ako okolitá zdravá kôra, ale podkladové tkanivo bude vlhké červenohnedej až čiernej farby.

Po určitom čase spozorujeme nad postihnutým miestom na konári, alebo kmeni, že listy nad postihnutou oblasťou sa stáčajú a žltnú. Rast sa úplne zastaví a vetva alebo celý strom nakoniec odumrú.

Baktéria, ktorá spôsobuje túto rakovinu sa nazýva Pseudomonas syringae

Baktéria Pseudomonas syringae vstupuje do stromov prostredníctvom poranenej kôry alebo už existujúcej rany po prerezávaní. Poranenie mrazom v zimnom období môže na jar spôsobiť ďalšie infekcie. Bakteriálne infekcie spôsobujúce rakovinu sa vyskytujú počas jesene, zimy a skoro na jar (počas chladného a vlhkého počasia) a šíria sa dažďom, vodou a práve nevhodne načasovaným prerezávaním.

Ďalším patogénom pri šírení tejto bakteriálnej rakoviny je huba Leucostoma cincta

Huba Leucostoma cincta ľahko prenikne do odumretej kôry a to hlavne v období vegetačného pokoja. Veľmi skoro sa na tejto kôre objavia čierne šošovkovité plodničky vyrastajúce spod kôry. Infekcia sa môže šíriť askospórami aj konídiami. Pokiaľ podhubie neprerastie v mieste infekcie celým obvodom konára, konár vegetuje. Keď už je poškodený celý obvod, nastáva porážkové vädnutie a uschnutie všetkých častí konára nad miestom infekcie.

Ako sa biologicky brániť proti hubám a baktériam spôsobujúcim rakovinotvorné bakteriálne odumieranie stromov?

  • Základ je dezinfekcia, ošetrovanie stromu voskom a balzamom a správne načasovanie rezu
  • Napadnutú kôru stromov a konárov očistíme hrubou kefou a odstránime všetkých podkôrnych škodcov a ich pozostatky
  • Na prerezávanie používame ostré a vydezinfikované náradie
  • Vyhnite sa prerezávaniu skoro na jar a na jeseň, keď sú baktérie najaktívnejšie
  • Nerežte konáre v období hlbokého zimného pokoja, pretože sa tým vytvárajú priaznivé podmienky pre infekcie
  • Odumrete drevo a stromy spálte
  • Kôstkoviny režeme čo najskôr po zbere plodov
  • Rany po reze musia byť hladké
  • Okrajové rezy okamžite ošetrite pomocou Dendrosan balzam, Dendrosan vosk, alebo Arbosan balzam Bio Plantella a nezabudnite dezinfikovať nožnice na prerezávanie ponorením do pripraveného dezinfekčného roztoku. Na dezinfekciu môžete použiť vynikajúci SONETT – Ekologický dezinfekčný čistič v spreji
  • Ak používate strunové kosačky okolo stromov, vyhnite sa poškodeniu kôry, aby ste zabránili infekcii
  • Odstráňte burinu a trávu okolo mladých stromov, aby sa zlepšila cirkulácia vzduchu a aby kmeň a koruna zostali suché
  • Na jeseň natrite kmene a hrubé konáre latexovou bielou farbou
  • Už vytvorené glejové rany môžeme  vyrezať až po zdravé drevo
  • Zaschnuté čapíky treba odrezať, ak je to možné, na najbližšie nižšie položené zdravé vetvenie. Najvhodnejším termínom na takýto zásah je obdobie jari v čase kvitnutia, kedy je najmenšie nebezpečenstvo infekcií a rany sa rýchlo hoja. Ideálne za suchého počasia, aby do rán nenatiekla voda.
  • Infikované drevo a napadnuté konáre spálime a rany ošetríme s Dendrosan balzam, Dendrosan vosk, alebo Arbosan balzam Bio Plantella

Rakovinotvorné bakteriálne odumieranie stromov u kôstkovín – Tiež fungicídy medi  majú určitý úspech proti. Výsledky však nie sú 100%. Odporúčame ich používať, ako súčasť celkovej biologickej ochrany o ovocné stromy.

Meďnaté prípravky kombinujte s produktom Chitopron, ktorý pôsobí ako rastlinný elicitor a zvyšuje odolnosť rastlín proti hubovým chorobám. Obsahuje chitosan, ktorý sa získava z chitínu. Chitín sa extrahuje zo skeletov kreviet a krabov. Nepoužívajte v čase kvetu!