Čučoriedky

Písomné dôkazy o odvarových prípravkoch zo sušených čučoriedok, ktoré sa používajú v ľudovej medicíne pochádzajú zo začiatku 18. storočia. Čučoriedky patria do rodiny Ericaceae, ktorej názov je odvodený od jej intenzívnych farieb plodov a pochádza z dánskeho slova “bollebar” (tmavé bobule). Rastú v ihličnatých lesoch, rašelinách a lúkach severnej Európy a Ameriky, ale sú prítomné aj v Ázii.

krík čučoriedky

Čučoriedka kvitne od apríla do júna. Rastliny sú listnaté viacročné kríky, ktorých veľkosť sa pohybuje od 60 cm až do 4 metrov. Majú jednoduché eliptické listy, ktoré sú usporiadané striedavo pozdĺž bodkovaných stoniek. Rastliny produkujú zhluky malých kvetov v tvare urny. Farebne sa pohybujú od bielej po svetloružovú a šedú. Rastliny čučoriedky rastú pomaly a nemusia sa z roka na rok zväčšovať.  Trvá 2 alebo aj 3 roky, kým začnete mať väčšiu úrodu a asi 10 rokov kým čučoriedkový krík dosiahne svoju maximálnu veľkosť, no určite stojí zato si počkať.

Zatiaľ, čo budete čakať na ovocie, vám atraktívne kríky čučoriedky budú slúžiť ako krásny doplnok dvora. Bobule sú modrasté až čierne, guľovité s fialovou pigmentovanou dužinou a hnedočervenými semenami, príležitostne pokryté šedým kvetom. Obrovským pozitívom výsadby čučoriedkových kríkov je ich tolerancia voči mrazom. V našich klimatických podmienkach sú odolné do – 12° C počas neskorých jarných mrazov – v závislosti  od odrody a hlavne od štádia kvetu. Sú odrody, ktoré tolerujú aj vyššie mrazy, dokonca okolo -35° C či až -40° C. Pre naše odrody čučoriedky a klimatické pásmo sa vyžadujú opatrenia proti mrazom už od 12° C pod nulou.

Priaznivý zdravotný účinok čučoriedok

Čučoriedky sa onačujú aj ako “superpotraviny”, ktoré sú vynikajúcim zdrojom vlákniny, vitamínu C, vitamínu K, mangánu, železa a mnohých antioxidantov. Bežne sa konzumujú čerstvé, ako dezertné ovocie, a môžu sa piecť, či zamraziť. Čučoriedky sú úzko spojené s brusnicami a čučoriedkami, ktoré sú tiež členmi rodu Vaccinium. Bobule sa používajú na prípravu koláčov, sirupov, želé, destilátov a vín.

Čučoriedky sú jedným z najbohatších prírodných zdrojov antokyánov, polyfenolov obsahujúcich rozpustné pigmenty, ktoré sú zodpovedné za modré až červené (fialové) sfarbenie v kvetoch, ovocí a zelenine. Majú vysoký obsah antioxidantov, vykazujú protirakovinovú aktivitu a majú ochranný účinok proti chemoterapii a rádioterapii. Čučoriedka je významná  pri prevencii a liečbe kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky, makulárnej degenerácie (zraku), demencie a Alzheimerovej choroby. Podáva sa ako čaj na zmiernenie hnačky a proti zápalom úst a hrdla. Počas druhej svetovej vojny piloti britských kráľovských vzdušných síl jedli čučoriedkové konzervy, aby zlepšili svoje nočné videnie.

Výber rastlín

Opeľovače

Ak kupujete lokálne rastliny, tak hľadajte sadenice vypestované v kvetináči aspoň dva alebo tri roky staré. Výsadba najmenej dvoch odrôd je ideálna.  Čmeliaky a iný pôvodný hmyz sú nadšenými opeľovačmi čučoriedok. Čím viac hmyzu pracuje s rastlinami, tým viac ovocia budete zbierať. Rastliny  budú navyše produkovať viac bobúľ väčšej veľkosti, ak sú kvety oplodnené peľom z inej odrody.

Príprava na výsadbu

Otestujte si pôdu, aby ste určili pH. Čučoriedkové rastliny vyžadujú kyslú pôdu (pH 4,0 až 5,0), ktorá je dobre odvodnená, voľná a s vysokým obsahom organických látok. Ak je pH pôdy viac ako 5,5, potom pôda nie je pre čučoriedky dostatočne kyslá. Keďže ide o všeobecné usmernenia a každá pôda reaguje na vstupy odlišne, odoberte ďalšiu vzorku pôdy z oblasti výsadby asi 6 mesiacov po nej. To ukáže, či pôda dosiahla správne pH, alebo či je potrebná zmena a doplnenie. Ako sa pôda usadzuje a rozkladá v priebehu rokov, budete musieť pokračovať v pridávaní síry do výsadby. Pokračujte v testovaní pH pôdy v intervale jeden až dva roky a podľa potreby upravte.

Ak je pH príliš vysoké:

  • Rast rastliny sa spomaľuje
  • Spôsobuje zmenu farby
  • Rastliny môžu uhynúť

Ďalšie príznaky problémov s pH:

  • Chloróza alebo žlté sfarbenie listov je zvyčajne prvým príznakom problému s pH pôdy.
  • Zlá produkcia ovocia a všeobecné zlyhanie záhonu.

Hnojivo a mulčovanie čučoriedky

Ak vidíte svetlozelené alebo červené listy v lete alebo rastlina vyháňa málo nových výhonkov, je pravdepodobné, že pH pôdy už nie je v optimálnom rozsahu 4,0 až 5,0, alebo je potrebný dusík. V tomto prípade skúste Dusíkaté vápno PERLKA, ktoré je jedným z mála hnojív s významným podielom vápnika. Dusíkaté vápno stabilizuje štruktúru pôdy a posilňuje biologickú aktivitu pôdy a celkovo zlepšuje skladovateľnosť plodín. Eliminuje napadnutie pozemku slimákmi.

Pre podporu, rast a plodnosť si vyberte organické hnojivo, akým je napríklad základné hnojivo pred výsadbou NATURA Organické hnojivo pre čučoriedky a brusnice, ktoré je vyrobené z čisto prírodných surovín, vhodné na BIO pestovanie, obsahuje potrebné živiny v priaznivom pomere.

Počas celej životnosti rastlín udržujte okolo kríkov niekoľko centimetrov drevného mulča. Pre správne mulčovanie a viac informácií k tejto téme stačí kliknúť na náš článok : Mulčovanie

 

Výsadba čučoriedky

  • Vyberte si slnečnú polohu
  • Vyhnite sa oblastiam obklopeným stromami
  •  Ak je odroda, ktorú si kúpite uvedená ako rastúco väčšia, rozmiestnite ich ďalej od seba
  • Vysádzajte mladé čučoriedkové kríky koncom apríla alebo začiatkom mája
  • Vykopte otvory dostatočne veľké a dostatočne hlboké, aby sa zmestili všetky korene
  • Pevne obaľte korene pôdou, potom mulčujte výsadbu pilinami, rašelinovým machom, dubovým listom, alebo ihličím. (Tieto typy mulčovania sú kyslé a pomôžu udržať nízke pH pôdy)
  • Mulč dopĺňajte podľa potreby
  • Zalievajte rastlinu často a dosť na to, aby bola pôda vlhká, ale nie nasýtená.

Choroby a škodcovia čučoriedok

Pri domácich čučoriedkach je dosť nepravdepodobné, že Vám choroby alebo škodcovia spôsobia významné problémy. Starostlivé prerezávanie pomôže zabrániť infekcii. Vysypte a zlikvidujte akúkoľvek časť rastliny, ktorá je zhnednutá- napadnutá, vysušená alebo poranená.

  • Diaporthe vaccinii je huba, ktorá napáda výlučne druhy rodu Vaccinium. Patria sem najmä čučoriedka kanadská , brusnica veľkoplodá, brusnica obyčajná a pôvodné európske druhy – brusnica čučoriedková a brusnica močiarna.

Prvé príznaky sa objavujú na špičkách nedrevnatých výhonkov. Huba sa šíri smerom dolu cez cievne zväzky.
Infikované púčiky hnednú a odumierajú, okolo nich sa vytvárajú nekrotické, hnedé lézie. Postupné rozšírenie môže mať za následok odumretie celej vetvy. Neskôr, v priebehu vegetačného obdobia, sa môžu na listoch vyvinúť škvrny. Stonky, ktoré sú infikované, vädnú v letnom období, čo spôsobuje zmenu farby listov (červená alebo hnedá). Ovocie tiež môže byť napadnuté, bobule sú hnedočervené, nafúknuté a lesklé.

  • Phomopsis vaccinii prezimuje v mŕtvych alebo infikovaných vetvičkách. Od rozvíjania púčikov po kvitnutie spóry vytekajú z malých čiernych plodničiek na vetvičky, a šíria sa dažďom alebo závlahou. Tieto spóry infikujú
    kvetné púčiky, listové púčiky, mladé výhonky alebo mechanické poranenia.

Ochrana spočíva v preventívnych opatreniach na zabránenie šírenia patogénov. Dôležité je prerezávať kríky
a zničiť infikované vetvičky počas kľudového obdobia. Tým sa odstráni zdroj a obmedzuje sa
dostupnosť bodov infekcie počas vegetačného obdobia. Obmedziť zavlažovanie zvrchu, aby sa zabránilo
šíreniu patogéna a používať rezistentné odrody.

Ako udržať čučoriedkové kríky zdravé a produktívne

  • V prvých dvoch rokoch odstráňte kvety na jar, aby ste podporili rast rastlín. Je to potrebné na zabezpečenie zdravých a produktívnych rastlín na ďalšie roky.
  • Produkcia kvetov a ovocia – na podporu ovocia je potrebná zdravá koruna kríku dobrej veľkosti.
  • Čučoriedkové rastliny rastú pomaly, čo je jeden z dôvodov, prečo žijú tak dlho. Rastliny budú mať po prvých rokoch veľa ovocia, ale nebuďte prekvapení, ak rastliny zostanú malé, pretože zrelá veľkosť sa zvyčajne nedosiahne, kým rastliny nie sú staré 8 až 10 rokov.
  • Pravidelne orezávajte kríky, aby bola vaša výsadba úhľadná a čistá, a aby sa zabránilo konkurencii v oblasti vody a živín.

Pravidelne zbierajte zrelé plody

Bobule sú pripravené na zber, keď dosiahnu sýtomodré až indigo sfarbenie.

  • Najjednoduchší  spôsob, ako otestovať zrelosť plodov je, že ich ochutnáte – vyhliadnite si bobule, ktoré vyzerajú zrelé, aby ste získali dobrú predstavu o tom, či úž dozreli.
  • Ovocie dozrieva na jednom kríku postupne, počas niekoľkých týždňov.
  • Čučoriedky dozrievajú od júla do augusta, prípadne do septembra.
  • Jemne vytiahnite bobule z rastliny. Niektoré stonky môžu zostať pripojené k bobuľám.

Bobule vložte do pevnej nádoby v chladničke krátko po zbere. Vyhnite sa vrstveniu bobulí viac ako pár centimetrov hlboko, aby sa zabránilo poškodeniu nižších bobúľ. Bobule neumývajte, kým nie sú pripravené na jedenie.

Zhrnutie na záver

  • potrebujú plné slnko
  • vyžadujú kyslú pôdu
  • saďte dve alebo viac odrôd pre úspešné opeľovanie
  • rastliny nebudú mať veľa ovocia prvé 2 až 3 roky
  • úroda je väčšia po 5 rokoch
  • rastú pomaly a dosahujú plnú veľkosť za 8 až 10 rokov
  • každú zimu vyrezávajte staré, slabé a mŕtve drevo
  • nevyžadujú protimrazové opatrenia do mínus 12° C

Starostlivosť počas ročných období

  • marec— Prerezávajte kríky pred začatím nového rastu, po tom, čo uplynulo najchladnejšie počasie.
  • apríl, máj— Vysádzajte nové čučoriedkové kríky.
  • máj, jún— Aplikujte mulč na pestovateľské obdobie.
  • júla— Zber plodov.
  • júl až september– Aplikujte zmeny a doplnenia pôdy.
  • september, október— Mulčujte na zimnú ochranu a vychutnajte si jesennú farbu.
  • November, december— Dajte oplotenie okolo rastlín, aby ste udržali náhodnú okoloidúcu zver.