Každá rastlina zeleniny, bylinky, okrasnej rastliny, či stromov uprednostňuje určité pH pôdy. Preto je dôležité pred vysadením poznať pH pôdy , aby sme ho vedeli pre vysadením upraviť. Prirodzený upravovateľ pH na neutrál je dážďovka, ktorá pôdu neutralizuje. Tiež kompost a vermikompost od dážďoviek nám pomôže neutralizovať pôdu. Ak chceme pH zvýšiť, tak pridávame postupne vápno. Pridávaním vápna znižujeme kyslosť pôd. Ak chceme pri zásaditej pôde pH naopak znížiť, pridávame viac humusu a podporujeme život v pôde. Vysoké pH obyčajne napovedá o nedostatku mikroorganizmov v pôde a nedostatku humusu.
Jednotlivé nároky zeleniny na pH pôdy
- Väčšina druhov zeleniny uprednostňuje pH od 6,5 do 7,0, nasledujúcim druhom zeleniny sa však bude dariť aj v kyslej pôde (pH pod 6,0) alebo zásaditej pôde (pH nad 7,0).
- Baklažán 5,5 – 6,8
- Cesnak 5,5 – 7,5
- Cibuľa 6,0 – 7,5
- Cvikla 6,5 – 7,5
- Dyňa 6,0 – 7,5
- Karfiol 6,0 – 7,5
- Melón 5,5 -7,0
- Mrkva 5,5 – 6,8
- Pór 6,0 – 7,5
- Rebarbora 5,0 – 6,8
- Reďkovka 5,5 – 6,5
- Ružičkový kel 6,0 -7,5
- Sladké zemiaky 5,5 – 6,5
- Šalotka 6,5 – 7,5
- Špargľa 6,5 -7,5
- Uhorka 6,0 – 7,5
- Zeler 5,5 – 7,5
- Zemiaky 5,8 – 6,5
- Pre úpravy pH pôdy k rastlinám môžete použiť multibakteriálne pôdne hnojivo NovaFerm Multi, ktoré obohacuje pôdnu mikroflóru a prispôsobuje pH pôdy podľa potreby rastlín. Tiež zvyšuje a sprístupňuje množstvo dusíka, draslíka a fosforu v pôde a zvyšuje odolnosť a zdravie vašich rastlín.