Žltnutie, vädnutie či neprimeraný rast
Pozorujete vaše rastliny ako ležia zvädnuté na zemi, badáte zoschnuté listy, puky, všímate si ako žltnú listy.
Hľadáte za tým škodcu, no žiadneho voľným okom nevidíte. Chýbajú typické škvrny na listoch, ktoré by mohli naznačovať nejaké ochorenie.
Čo sa za tým môže skrývať, ako zachrániť túto rastlinu
Nedostatok železa
Železo je dôležité pre tvorbu chlorofylu a dýchacie procesy v rastlinách. Je nevyhnutné pre fotosyntézu a správny rast a farbu rastlín.
Medzi prvé príznaky úbytku železa patrí vystupujúca tmavozelená žilnatina, povrch listu je sfarbený do svetlej žltej farby a list vytvára dojem rybej kosti. Rastliny postupne zastavujú rast, vytvárajú menej kvetov. Nedostatkom železa, čiže chlorózou trpia hlavne mladšie listy. Typickým pH pre vývoj chlorózy sú vápenaté, kyslé, suché pôdy – tieto zabraňujú príjmu dostupného železa rastlinám, ktoré potrebujú nižšie pH ako vresy, rododendron, alebo hortenzia.
Na množstvo železa sú citlivé aj kôstkoviny, bobuľoviny, citrusové plody, uhorky, paradajky a paprika.
Tip: Pri zalievaní rastlín používajte radšej dážďovú alebo odvápnenú vodu
Nedostatok horčíka
Medzi prvé príznaky nedostatku horčíka (magnézia) sa na listoch rastlín objavujú škrvny. Rozpoznáte ho podľa toho, že medzi zdravými zeleno lemovanými žilkami, ktoré sú najskôr svetlé, potom ožltnú a nakoniec zhnednú. Okraje listov sa dokonca začnú stáčať a postihnuté listy predčasne opadávajú. Pri viniči môžeme pozorovať hnedočervené okraje listov. Listy chradú, plody zostávajú menšie a rasť koreňovej sústavy zaostáva vo vývoji. Pri boroviciach, smrekoch a smrekovcoch dávame obzvlášť pozor na dostatočné dopĺňanie magnézia.
Nedostatok draslíka
Za vädnutím, škvrnitosťou či sfarbovaním listov a plodov treba v prvom rade hľadať nedostatok živín.
Pri paradajkách si nedostatok draslíka všimneme keď sa na stopkách objavujú plody so zelenými goliermi – plody zostávajú nezrelé, polozelené, bledé a majú nevýraznú chuť. (hrušky, slivky, jablká atď. mäkknú)
Draslík slúži aj ako prevencia pred napadnutím cicavým hmyzom, vďaka svojej schopnosti posilňovať tkanivo zvyšuje odolnosť aj proti chorobám. Je významým výživovým doplnkom, ktorý chráni rastliny pri suchu a mraze vďaka svojej schopnosti regulovať množstvo vody.
Nedostatok dusíka
Listy sfarbené do žltozelena, smerom od vrcholu vädnú, nakoniec odumierajú. Celá rastlina zaostáva v raste, priskoro kvitne, alebo nevytvára žiadne kvety, plody sú menšie a nemajú dobrú chuť – tak znie definícia pri nedostatku dusíka u rastlín. Ako reagovať teda správne? Pri ich nedostatku by sme mali okamžite hnojiť pŕhľavovým výluhom s obsahom dusíka v pomere 1:10 zriedeným s vodou. My preferujeme organické hnojenie, to znamená kompost, hnojivá s riasami, či rohovina.
Bez dusíka sa netvoria bielkoviny, bez bielkovín zase nerastú rastliny. Jednoduchá rovnica, ktorá funguje pri všetkých živých organizmoch.