V štúdii uskutočnenej Carlom Liefertom v roku 2014 sa uvádza, že zelenina a ostatné plodiny, ktoré pochádzajú z ekologického hospodárstva, majú menší výskyt pesticídov, o 69% vyšší obsah antioxidantov a viac výživy než plodiny ošetrované s chemickými hnojivami a pesticídmi. Ťažké kovy, ako kadmium, ortuť a olovo – boli o 50% nižšie v organických plodinách. Podotýkame, že štúdia pochádza z Anglicka.

Ako bolo uvedené v britskom denníku The Journal, v štúdii uskutočnenej Carlom Liefertom, profesorom ekológie      na Newcastle University, ktorý skúmal až 343 štúdií. Jedná sa o „Najrozsiahlejšiu analýzu obsahu živín v organicky pestovanej zelenine oproti konvenčne pestovaným produktom“, píše denník The Journal .

Predchádzajúca britská štúdia vykonaná v roku 2009, ktorá došla k nejasnému záveru, že je iba malý rozdiel medzi organicky pestovanými    a konvenčne pestovanými plodinami obsahovala len 46 štúdií. Štúdia zistila, že BIO ovocie, zelenina a obilniny a jedlá z nich vyrobené, obsahujú jeden až dvakrát viac antioxidantov, ako komerčne pestované plodiny a jedlá z nich.

To je dobrá správa a my dúfame, že jedného dňa bude existovať štúdia, ktorá dokáže, že obsah výživy v ekologicky pestovanej zelenine je priamo závislá na kvalite pôdy, na ktorej sa pestujú plodiny. To len dokazuje, že nie je len rozdiel v chuti, ale aj vo výživových hodnotách plodiny.

Aj keď na prvý pohľad sa môže zdať, že jablko z chemicky ošetrovaného sadu vyzerá rovnako, niekedy dokonca aj lepšie, ako jablko z ekologického hospodárstva. Ale až keď človek ochutná plod, zistí čo sa nachádza vo vnútri.