Žijeme, pracujeme či cvičíme, proste fungujeme celý deň.. preto denne musíme príjímať aj vhodnú potravu.
Význam zeleniny a ovocia
Hlavnými zložkami tejto potravy sú voda, bielkoviny, glycidy, tuky, minerálne látky, ochranné látky atď. Tieto zložky potravy sa nachádzajú tak v živočíšnych produktoch (mäso, mlieko, maslo, vajcia ) ako aj v rastlinných produktoch (v múke, zemiakoch, ovocí, zelenine a pod. Samozrejme, pokiaľ sa bavíme o poctivom domácom chove a pestovaní bez pesticídov.
Jedlé korene, cibule, hľuzy, buľvy, stonky, listy, dužinaté súkvetia a plody zeleniny boli popri plodoch stromov a semenách obilnín už v praveku pôvodnou potravou človeka a dodnes sú prirodzenou a nesmierne dôležitou súčasťou výživy.
V súlade so zásadami správnej výživy sa má zelenina konzumovať každý deň, pretože nielenže stravu dopĺňa o nevyhnutné živiny a ochranné látky, ale pokrmy aj spestruje rozmanitými farbami a dodáva im jemnú lahodnú chuť. Zelenina je preto podmienkou hygieny výživy. Pri nedostatku zeleniny v strave nastávajú ťažké poruchy na zdraví.
Hlavné zložky zeleniny
Všetky druhy zeleniny sa vyznačujú veľkým obsahom vody (75-96%) malým množstvom bielkovín (0,5-5%) tukov, škrobu a cukrov (0,5-20%) a pomerne značným množstvom minerálnych látok, enzýmov a ochranných látok. Zelenina ako zdroj ochranných látok, je predovšetkým významným dodávateľom vitamínov, ktoré ľudský organizmus nevyhnutne potrebuje k svojej normálnej a správnej funkcii, i keď pôsobia vo veľmi malom množstve. Všetky druhy zeleniny obsahujú celú škálu vitamínov (A,B1,B2,C,E,H,K,PP a pod.) Napr. zeleninová paprika obsahuje v 100g čerstvej hmoty plodov 200-350mg vitamínu C, čo je 2-4 násobok jeho dennej potreby pre dospelého človeka, ktorá je u nás asi 83mg.
Liečivé látky zeleniny
Zelenina dodáva do ľudskej stravy vo forme minerálnych solí dostatok draslíka, vápnika, horčíka, fosforu a pod. Má nízky obsah sodíka, čo je z oblasti správnej výživy veľmi výhodné. Iné potraviny ako mäso, syry, chlieb či tuky obsahujú tiež minerálne látky, ale prevládajú v nich kyselinotvorné látky. Úlohou zeleniny a ovocia je preto neutralizovať kyslé prebytky ostatných potravín. Na to je najvhodnejšia listová a koreňová zelenina, ktorá sa vyznačuje tým, že obsahuje vyšší podiel vápnika.
Zelenina obsahuje aj liečivé látky. Ľudové lekárstvo využívalo liečivé vlastnosti zeleniny už od pradávna. Petržlen podporuje vylučovanie moču, kôpor zmierňuje bolesti hlavy, reďkovka upravuje činnosť žlčníka a hovorí sa, že čierna reďkovka dokáže zbaviť aj žlčníkových kameňov. Takmer každý druh zeleniny má svoj priradený priaznivý vplyv na zdravie. Pri štúdiu liečivých účinkov boli v zeleninách objavené aj látky brzdiace rast baktérií, alebo priamo ich zabíjajúce, tzv. fytoncídy. Napríklad allicín v cesnaku pôsobí proti pôvodcom zášrktu, pri zápalových procesoch a ničí aj početné druhy prvkov a plesní. Čo je najdôležitejšie, že pritom nepoškodzuje črevnú mikroflóru.
Ochrana zdravia a správna hygiena výživy
Zelenina reguluje aj činnosť tráviacich orgánov. Veľkým obsahom vlákniny má v črevnom stave priaznivý vplyv na pohyblivosť čriev – peristaltiku a tým má aj mierne laxatívny účinok. Vzhľadom na svoju nízku energetickú hodnotu je vhodná pri redukčných diétách. Dosahuje asi desatinu energetickej hodnoty rovnakého množstva mäsa alebo pečiva.
Ochrana zdravia a zabezpečenie správnej hygieny výživy je dôležitá najmä v súčasnosti. Rozsah civilizačných chorôb ako sú alergie, srdcovo cievne ochorenia, neurózy, obezita, reumatizmus, vysoký krvný tlak majú najvyššie percento zastúpenia medzi chorobami. Základná vhodná životospráva a zvýšený energetický výdaj majú pritom pre zdravie aj krásu kladný a rozhodujúci význam.
(Zeleninárstvo, A. Kropáč a kolektív, 1983)