Cesnak kuchynský

Cesnak kuchynský
Cesnak kuchynský

Cesnak je pôvodom zo strednej Ázie. Je cenený ako výrazné korenie, či dochucovadlo. Používa sa v čerstvom i sušenom stave. Jeho použitie nachádzame v domácnosti a v potravinárstve, takisto pri výrobe liečiv či kozmetických prípravkov. Cibuľky cesnaku obsahujú ostrú cesnakovú silicu, ktorá má mnoho liečivých účinkov. Postrek cesnakovým extraktom sa používa proti múčnatke a čiernej škvrnitosti, či v boji proti voškám. Na jar sa zálievka z cesnaku používa na dezinfekciu pôdy.

Cesnak je trvácna rastlina, ktorá má v pôde zloženú cibuľu, vytvorenú z drobných cibuliek – strúčikov. Celú cibuľu obopínajú blanité šupiny. Listy sú ploché, úzke, na dlhom kŕčiku. Plytko sa zakoreňujú. Niektoré cesnaky kvitnú, ale nevytvárajú semeno. Kvetný stvol je pevný, často pokrútený s malým súkvetím. Miesto kvetov sa v súkvetí vytvárajú drobné pacibuľky, ktorými cesnak možno tiež rozmnožovať. Rastlina je potom dvojročná.

Cesnak kuchynský
Postrek cesnakovým extraktom sa používa proti múčnatke a čiernej škvrnitosti, či v boji proti voškám.

Pestovanie cesnaku

Pestuje sa len vo vhodných priaznivých oblastiach. Cesnaku vyhovujú ľahšie výhrevné pôdy a slnečné polohy. Neznáša ťažké a mokré pôdy.  Zaraďujeme ho do 2. – 3. trate a hnojíme predovšetkým fosforečnými a draselnými organickými hnojivami. Pestujeme ho buď z cibuliek (strúčikov) alebo z pacibuliek. Na veľkých plochách len z cibuliek. Vysádza sa buď na jeseň alebo na jar.

Výsadba cesnaku
Cesnak vysádzame na jar a na jeseň

Na jesenné vysádzanie vyberáme nezamokrené pozemky s ľahšími pôdami a cibuľky vysádzame hlbšie. Na ťažších a mokrých pôdach sadivo neprezimuje. Na jarné vysádzanie môžeme využiť aj ťažšie pôdy a cibuľky do nich vysádzame plytkejšie.

Na jar, čiže v mesiacoch marec a apríl cibuľky vysádzame do hĺbky 50-60mm, na jeseň počas mesiacov august a september hlbšie, 60-80mm.

 

Ošetrenie pred výsadbou – pripravíme suspenziu 10 g Clonoplusu v 200 ml vody (stačí na ošetrenie 1 kg cesnaku) a tú vylejeme na 1 kg strúčikov v PE vrecku alebo nádobe, a počas ½ hodiny niekoľkokrát riadne pretrepeme, aby všetky strúčiky boli celé zmáčané, potom obsah vysypeme, a necháme do druhého dňa oschnúť.
Cesnak
Cibuľky moríme v prípravku Clonoplus

Pred vysádzaním zapracujeme do pôdy hnojivo Rokosan – Koreňová zelenina a kôstkové ovocie, ktorý zvyšuje úrodnosť a zosilňuje biologickú činnosť pôdy. Na vysádzanie sú vhodnejšie lepšie vyvinuté vonkajšie strúčiky. Strúčiky moríme pred výsevom v prípravku Clonoplus.  Prípravok sa môže aplikovať na povrch pôdy s následným zapravením do hĺbky cca 5 – 10 cm pred sejbou – najlepšie spoločnou aplikáciou s Rokosanom.

 

Jarný cesnak zberáme v auguste, zimný v júni až v júli. Zberáme včas, len čo žltne vňať, inak sa cibule palčiakov môžu v pôde rozpadnúť. Cesnak sa podryje, uvoľnený sa pozberá, dosuší a potom sa čistí a triedi. Skladujeme ho pri nízkych teplotách v suchom prostredí.
Rizocore obsahuje všetko v jednom : mikrobiálne kultúry Trichoderma harzianum, Bacillus megaterium a mykorhízne huby.
Zlepšuje dynamiku rastu a vitalitu rastlín, pričom je použiteľný nielen pre cesnak, ale i pre ďalšiu zeleninu, ovocné a okrasné rastliny.